ADHD

Een rustige film over een druk onderwerp.

In 2005 gebruikten 70.000 Nederlanders medicatie tegen ADHD, vorig jaar waren dat er 220.000. Dit is een stijging van ruim driehonderd procent. Steeds meer ouders laten hun kind behandelen voor ADHD Is het een modegrill of een noodzakelijke diagnose? ADHD volgt twee gezinnen met ADHD kinderen.

De 12-jarige Tiffany is druk en kan zich nauwelijks concentreren. Haar schoolprestaties lopen achteruit en de school trekt aan de bel. Haar ouders zijn bang dat Tiffany een slechte Cito-toets maakt en melden haar aan bij de ADHD-poli. Tiffany krijgt de diagnose ADHD en moet Ritalin slikken. Als de medicijnen na een tijdje niet meer helpen vragen de ouders een hogere dosis aan de arts. Tiffany is thuis afwisselend versuft en boos. Om aandacht te krijgen neemt ze na een ruzie een handvol pillen en belandt ze in het ziekenhuis. Haar ouders beseffen dat de situatie moet veranderen.

De ouders van de achtjarige Yoram vinden hun zoon druk en onsamenhangend. Om problemen voor te zijn melden ze hem aan bij de ADHD-poli. Yoram wordt getest en de diagnose is een lichte vorm van ADHD. Hij hoeft geen medicijnen. De moeder van Yoram, zelf ADHD gediagnostiseerd, wil liever ook geen medicijnen slikken. De ouders krijgen begeleiding en tips om structuur te brengen in het leven thuis.

 

ADHD is geregisseerd door Marlou van den Berge en geproduceerd door Paul de Bont Producties. Het duo maakte in 2010 de spraakmakende documentaire Machteloos over de kinderwens van verstandelijk beperkte ouders.

ADHD Project
Naar aanleiding van de documentaire ontwikkelt Paul de Bont Producties in samenwerking met het Trimbos Instituut online-cursussen waarmee kinderen en leerkrachten leren omgaan met ADHD. De cursussen worden vanaf eind 2013 op www.adhd.nl aangeboden.