De brief van de burgemeester

Een portret van een onrustige straat in een krimpend dorp in Oost-Groningen.

De bewoners van Finsterwolde zijn verbaasd als de Burgemeester een beroep op hen doet. “Het is hier wel een dikke teringzooi. Maar de laatste tijd is het juist rustig” In NCRV 2Doc: Brief van de burgemeester een portret van een onrustige straat in een krimpend dorp in Oost-Groningen. Er sluimeren allerlei problemen die aangepakt moeten worden, zoals ruzies, vervuiling en vereenzaming. Maar iedereen is erg op zichzelf en heeft geen zin in de problemen van de ander. De burgemeester vraagt de bewoners om met een Eigen Kracht-conferentie problemen zelf op te lossen. De bewoners beginnen met frisse tegenzin. Maar dan pakt alles anders uit dan de autoriteiten hadden verwacht…

Burgerparticipatie, eigen kracht en zelf-oplossend vermogen zijn belangrijke elementen in de visie van het kabinet op de toekomst van onze samenleving. Maar wat gebeurt als de overheid participatie vraagt aan bewoners van een doodgewone straat in Nederland. Zijn sommige problemen niet te groot voor bewoners? En kunnen ambtelijke molens de kracht van bewoners wel beteugelen?

De brief van de burgemeester is gefilmd in Finsterwolde, een dorp in de gemeente Oldambt. In grote delen van de regio Oost-Groningen lopen dorpen leeg. Er worden diverse initiatieven ontwikkeld om de krimp tegen te gaan, zoals het prestigieuze Blauwestad vlak naast Finsterwolde. Maar de trend is onomkeerbaar. Werk, winkels en jongeren trekken naar de stad. De achterblijvende bewoners zien hun leefomgeving achteruit gaan. Hoe houden zij de kleine kernen leefbaar?

NCRV 2Doc: De brief van de burgemeester is geregisseerd door Marlou van den Berge en geproduceerd door Paul de Bont Producties.