Het grote genieten

Het begint met uitslapen en op vakantie gaan. Daarna volgt de harde realiteit…

De eerste fase van het pensioen of de VUT is het vakantiegevoel. Het begint met uitslapen en op vakantie gaan. Daarna volgt de harde realiteit…

Het Grote Genieten is een film over twee mensen die zich geen raad weten met hun pensioen. Ze hebben geen structuur meer in hun leven, het pensioen confronteert hen met zichzelf.

De film begint met de laatste werkdag van de hoofdpersonages. De sfeer is feestelijk, iedereen zou toch wel willen stoppen met werken?

De mannen gaan samen met hun vrouw een mooie tijd tegemoet. Na ongeveer 6 weken eindigt het vakantiegevoel. Ton heeft wel hobby’s maar zijn werk was zijn leven. Hij voelt zich steeds eenzamer en raakt in een isolement. Zijn vrouw weet niet meer wat ze met hem aanmoet.
Tjeerd heeft het sinds zijn pensionering zo druk dat hij het soms niet allemaal meer kan bijbenen. Dat eist ook zijn lichamelijke tol.

Het Grote Genieten is gemaakt in samenwerking met ANBO. Niet alleen deze film maar ook een webtest waarin 50-plussers kunnen testen of ze klaar zijn voor hun pensioen, maakt deel uit van een ANBO-project over pensioneren. Toekomstcoach.nl

Het Grote Genieten is geregisseerd door Chiel Aldershof en geproduceerd door Paul de Bont. De documentaire is op maandag 7 september 2009 uitgezonden door NCRV Dokument. Herhaling is op 5 januari 2010 om 14:50 uur.