Met Eigen Kracht

De stille revolutie in de hulpverlening.

Het gezin van Annemarie heeft al jaren grote problemen. Hulpverleners komen en gaan, maar weten niet hoe ze het gezin moeten helpen. Annemarie besluit een ‘Eigen Kracht-conferentie’ te organiseren. In NCRV Dokument Met eigen kracht is te zien hoe zij met familieleden en vrienden op overtuigende wijze en zonder de inbreng van hulpverleners de problemen oplost.

Zoon Thomas (24) heeft zulke grote schulden dat hij weer bij zijn moeder is gaan wonen, met zijn vriendin en hun pasgeboren baby. Zijn broer Jeroen (16) spijbelt veel en heeft sombere gedachten. Het huis is te klein en de baby huilt vaak. Vijftienjarige dochter Laura kan de drukte niet aan en gaat tot verdriet van haar moeder vrijwillig naar de jongerenopvang. Annemarie vraagt haar familie om mee te doen aan een Eigen Kracht-conferentie. Terwijl de hulpverleners een stap terug doen, wordt door het gezin, familie en vrienden een plan gesmeed en gaan ze de problemen zelf te lijf.

Eigen Kracht veroorzaakt een stille revolutie in de hulpverlening. Gezinnen met problemen zoeken steeds vaker zonder hulpverleners, gezinscoaches of voogden, maar met familie en vrienden achter gesloten deuren naar een oplossing. Uit onderzoek blijkt dat na de conferentie gezinnen minder steun nodig hebben van professionele hulpverleners dan voor de conferentie. Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin pleitte begin oktober voor meer Eigen Kracht- conferenties binnen het hulpaanbod. Rouvoet: “In zeer complexe situatie blijkt een Eigen Kracht-conferentie onvermoede kracht, energie en oplossingen los te maken”.

Met Eigen Kracht

Met Eigen Kracht is een productie van Paul de Bont Producties.
Marlou van den Berge – regie
Paul de Bont – producent

Kijk hier voor meer informatie over Eigen Kracht.