Terug naar huis

Een inkijk in de nieuwe zorg aan jongeren met een psychische stoornis.

Tanja is 16 jaar en wordt tijdens een crisis opgenomen bij De Jutters, een centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Na negen maanden gaat ze terug naar huis, alhoewel ze niet is uitbehandeld en recent nog een overdosis medicijnen heeft genomen. KRO-NCRV 2DOC: Terug naar huis geeft een kritische inkijk in een nieuwe vorm van zorg aan jongeren met een psychische stoornis. Tanja wordt anderhalf jaar gevolgd in haar strijd met haar te heftige gevoelens. Volgens de laatste inzichten is behandeling thuis het beste voor jongeren met een psychische stoornis. Tanja’s ouders willen haar graag helpen, maar het valt ze zwaar. Als Tanja vertelt dat ze weer stemmen in haar hoofd hoort, zijn de ouders de wanhoop nabij.

Tanja heeft een complexe psychiatrische stoornis, ze hoort stemmen, snijdt zichzelf en heeft suïcidale gedachten. De klinisch psycholoog van het centrum vindt dat voortzetten van de behandeling thuis het beste is zodat Tanja zich kan ontwikkelen als een gewoon meisje van zestien. Als Tanja weer thuis woont, lopen de spanningen in het gezin enorm op. Haar moeder is bang dat Tanja zichzelf wat aandoet.

Eén op de vijf jongeren van 13 tot en met 17 jaar heeft ernstige psychische problemen; ongeveer elf procent van de jongeren heeft professionele hulp nodig. Mede als gevolg van de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg wordt tegenwoordig sneller voor ambulante zorg gekozen. Bij De Jutters, een centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie, worden kinderen zo kort mogelijk opgenomen en worden daarna lid van ‘de Strandloper’, een nieuwe, ambulante vorm van jeugdhulpverlening. Jongeren kunnen vierentwintig uur per dag een beroep doen op de Strandloper en er zo nodig ook een nachtje slapen, maar de behandeling vindt in principe thuis plaats.

KRO-NCRV 2Doc: Terug naar huis is geregisseerd door Marlou van den Berge en geproduceerd door Paul de Bont Producties. Het duo maakte spraakmakende documentaires over de zorg zoals Machteloos (2010) over de kinderwens van verstandelijk beperkte ouders, ADHD (2013) en Het leven begint bij 18 (2014).